četvrtak, 27. travnja 2017.

Xiaomi Mi Max 32GB recenzija i dojmovi

 

Kupio sam sebi smartphone iz naslova. Koristim ga već skoro dva mjeseca i konačno je vrijeme da napišem kratki osvrt. Nisam do sada pisao prvo zbog lijenosti, ali i zbog straha da ne ostavim previše subjektivnog dojma.

Dakle, prije nekih 2 mjeseca sam u lokalnoj trgovini kupio Xiaomi Mi Max sa 32GB interne memorije i 3GB RAM-a. To je zapravo jači model, jer ima i onaj sa 16GB, te slabijim hardverom koji ga prati. Mobitel sam platio 300€, što je za mene pozamašan iznos, ali je zapravo ta cijena sasvim OK za ovako moćan model.

Tehničke karakteristike

Prvo ću krenuti sa tehničkim opisom uređaja:
Dijagonala zaslona: 6,44“ sa Corning Gorilla Glass 4 tehnologijom
Screen to Body omjer je odličnih 74.8%
Android 6.0 Marshmallow sa MIUI 8.2 stabilnim ROM-om
Procesor: 6 jezgri (4x 1.4GHz + 2x1.8GHz)
GPU: Adreno 510
ROM/RAM: 32/3GB
Stražnja kamera: 16MP, f/2.0 sa automatskim fokusom, i dvije bljeskalice
Prednja kamera: 5MP, f/2.0
Senzori: Prepoznavanje otiska prsta, žiroskop, senzor blizine, kompas, i senzor ubrzanja
Baterija: Nepromjenjiva baterija kapaciteta 4850mAh
Boja: Zlatna
Završimo sa tehnikalijama. Ako posjetite GSM Arena možete vidjeti detaljnije specifikacije. U principu, uređaj je i više nego solidan. Za te novce nećete kupiti phablet poznatih proizvođača.

Priča o velikom zaslonu – kućištu

Obožavam velike smartphone uređaje. To me i povuklo da ovaj model kupim, jer zaista nisam bio u potrazi za novim telefonom. Moj dotadašnji CUBOT Note S me služio i više nego dobro. Ipak, prilika se ukazala i nabavio sam sebi najveći telefon do sada. Strah me i pomisliti kako će stvari ići u budućnosti. Nadam se da sljedeći model neće iznenaditi sa još većom dijagonalom.
Xiaomi Mi Max je, baš kako mu i samo ime govori, velik uređaj. Možda je primjerenije napisati glomazan jer zaista jeste. Meni to ne smeta, ali ima jedna mana. Naime, osim što je velik, ovaj model je jako sklizak. Odabir materijala i završna obrada nisu birani planski što ćete primijetiti čim ga prvi put uzmete u ruke na probu. Mrzim maskice, bilo kakve, ali sam morao telefon staviti u silikonsku prozirnu masku – da mi ne ispadne. Ovo pišem bez pretjerivanja – Xiaomi Mi Max doslovno bježi iz ruke. Morate biti jako pažljivi jer je sklizak, a s obzirom na veličinu lako može krenuti slobodnim padom ka podu. Maskicu sam uzeo da imam bolji grip u ruci, a zaštita prilikom pada je u drugom planu. Nadam se da mi neće ispasti da bi provjerio djelotvornost tanke silikonske zaštite.
Ovo je zapravo po meni i najveća mana ovom modelu. Pisat ću što objektivnije i u nastavku, pa da vidimo koliko je dobar div iz Xiaomija.
Vratimo se dimenzijama zaslona, jer nije Mi Max velik tek tako. Dijagonala je 6.44“ i mogu reći da je ovo maleni laptop u džepu. YouTube video, igrice ili surfanje internetom, sve ide lakše i prijatnije kada imate zaslon ove veličine. Gustoća piksela, točnije rezolucija je jako dobra pa nećete vidjeti malene kvadratiće koji tvore prikaz. Zaslon daje vrhunski prikaz boja, barem po mom skromnom mišljenju, a jedinu zamjerku bih dao slabom osvjetljenju pri jakom dnevnom svjetlu. Ipak, sa ovim problemom se mnogi muče, zbog čega ovo više pišem kao opasku nego negativnu stvar.
Xiaomi Mi Max ima automatsko osvjetljenje zaslona, pa je telefon mnogo lakše koristiti. Mnogima možda manje važna stavka, ali imao sam smartphone bez senzora vanjskog osvjetljenja i znam koliko naporno može biti ručno podešavanje.

Nisam stručnjak fotografije pa ću skratiti priču o stražnjoj kameri

Kamera je zapravo jako dobra. To se može i zaključiti s obzirom na 16MP koje ima, ali naravno nije sve u pikselima. Senzor je po mom skromnom mišljenju jako dobar. Fokus brzo pronalazi, iako se nekada zna zbuniti posebno kod snimanja videa. To opet i nije u pravom smislu negativna stavka, jer još nikada nisam koristio mobitel koji ima kameru da će u svakoj situaciji pronaći fokus i uhvatiti čistu fotografiju bez greške. Ne znam, možda i postoji takav uređaj pa me ispravite putem komentara.
Kada pišem o kameri moram pohvaliti brzu i jednostavnu aplikaciju koja kontrolira rad kamere. Mislim na originalnu aplikaciju koja dolazi sa Xiaomi Mi Max uređajem, odnosno koju ćete pronaći i na ostalim uređajima ovog proizvođača. Aplikacija je pregledna, minimalistički urađena i bez kičastih opcija koje mogu da iritiraju. Xiaomi je ponudio aplikaciju profesionalnog, točnije rečeno poslovnog dizajna, sa kombinacijom crne i bijele boje. Nema tu šarenih tipkica za tinejdžere ili nekih blesavih mogućnosti koje koriste mladi.
S kamerom u kombinaciji jako dobro radi QR čitač kodova, kao i skener dokumenata. Ova aplikacija vam daje mogućnost da kroz leću u svakom trenutku uradite dokument koji kasnije možete iskoristiti kako već imate potrebu. Dokument izgleda kao skenirani uredski dokument što je svakako potrebno svakom tko se imalo koristi ovom tehnologijom u poslovne svrhe.

Xiaomi Mi Max kao poslovnjak

Kada sam se već dotaknuo poslovnog u ovoj priči moram spomenuti aplikacije koje će doći već instalirane na uređaju. Samo da podsjetim, pišem o Globalnom ROM-u.
Xiaomi ima jednu dobru politiku poslovanja. Za razliku od drugih poznatih proizvođača koji nas bombardiraju raznoraznim aplikacijama, potrebnim i manje potrebnim, Xiaomi dolazi sa instaliranim aplikacijama koje služe svrsi, a nikako onim dosadnim kojih se ne možemo riješiti.
Aplikacija za primanje i slanje E-mail poruka je jednostavna, i jako profesionalna po mogućnostima i izgledu. Nemate potrebe tražiti neku drugu, jer će ova obaviti sve za što je i namijenjena.
Spomenuo sam već skener. To je jako koristan alat za pripremu dokumenata u realnom vremenu u situaciji kada vam računar nije pri ruci. Jednostavnim fotografiranjem komada papira vi pravite dokument koji možete poslati ili na E-mail ili putem neke chat aplikacije.
Xiaomi Mi Max ima WPS Office aplikaciju. Doduše besplatnu verziju sa reklamama koje se vrte unutar nje, ali je jako dobra i otvorit će sve poznate formate dokumenata. Još uvijek nisam imao potrebu instalirati dodatnu aplikaciju za Word, PDF ili neki drugi dokument.
Pretraživač datoteka je još jedna odlična stvar kod Xiaomija. Naime, File Explorer nudi zaista mnogo. Osim što možete pretraživati dokumente, pomoću ove aplikacije možete zaključavati određene foldere, skriti ih od znatiželjnih pogleda ili obrisati kada više nisu potrebni. File Explorer je odlično organiziran pa ćete imati na uvid glavna odredišta odmah na početku navigacije, odakle dalje putujete gdje već imate potrebu. Xiaomi je obogatio mogućnosti i ponudio nam dekompresiju arhiviranih datoteka. Nemate potrebe tražiti zip ili neku rar aplikaciju.
Ima toga još zaista mnogo. Već sam i sam zaboravio što već, jer telefon dugo koristim i prihvatio sam takve mogućnosti kao normalne.

Baterija – Prednosti i mane

Baterija u ovom modelu je u skladu sa dimenzijama. To znači da je ogromna, točnije ima nevjerojatnih 4850mAh. To je odlično, pa će Xiaomi Mi Max izdržati čak i dva dana ako se optimalno koristi. Ne mislim ovdje na neki režim štednje, nego slobodno korištenje uređaja bez straha da će se ugasiti. Ako ga punite na večer, i slučajno preskočite iz nekog razloga jedan ciklus punjenja, nemate brige jer će baterija dočekati sljedeći ciklus bez problema.
Upravo dok ovo pišem provjerio sam stanje baterije. Punio sam je, ne sinoć, nego noć prije a sada mi indikator pokazuje 39%. Zapravo, indikator sam isključio jer mi nije potreban, nego sam morao ući u postavke da provjerim.
Kapacitet baterije je veliki plus za ovaj uređaj, no i tu ima caka. Xiaomi Mi Max nema tehnologiju brzog punjenja. To u praksi znači ovo: Da bi napunili bateriju sa nekih 10-15% na 100%, sa njegovima originalnim punjačom trebat će vam nešto više od 3 sata. To nije problem ako ga punite preko večeri, ali zna stvoriti nelagodu kada želite nadopuniti bateriju tijekom dana.
Originalni punjač uz telefon ima izlazne parametre 5V i 2A. Ako kojim slučajem posudite punjač od nekoga, koji je slabiji, onda će vrijeme punjenja biti znatno dulje. Na USB izlazu iz kompjutera možete ga napuniti samo djelomično, ja sam uspio do 47% i onda se punjenje prekine. Valjda ni USB izlazi nemaju dovoljno snage da stave mobitel u Charging mode.
Sve u svemu baterija je jaka, izdržljiva i veliki je plus za ovako glomazan uređaj. Ne zagrijava se i nema iznenadnih padova na dijagramu potrošnje.

Senzor otiska prstiju

Patio sam za ovim detaljem još davno prije. Fascinirala me tehnologija prepoznavanja otiska prstiju. Napokon sam i to dočekao – kupio sebi telefon koji ima maleni senzor koji u djeliću sekunde prepozna baš moj kažiprst desne ruke. Odlično radi, precizan je i jako brz. Prije nego sam ga i sam isprobao, znao sam načuti kako ovakvi senzori znaju raditi probleme, postati tromi i manje responzivni. Ja to u ova dva mjeseca nisam doživio. Jednostavno i kratko da napišem, senzor radi savršeno. Brz je i nepogrešiv. Smješten je na stražnjoj strani, što je i dobro s obzirom na dimenzije telefona.

Zvučnici ili zvučnik – glazba bez stvarnog stereo zvuka

Cijena kod ovog modela opravdava svaki nedostatak. Ipak, ne volim kada se ljudima zamažu oči. Valjda se tako kaže, pa da objasnim.
Xiaomi Mi Max na donjem dijelu kućišta ima lijepo urezana dva otvora za zvučnike. Odlično izgledaju i sve je OK dok ne shvatite da je jedan od njih prazan i stoji tu tek reda radi. Samo se u desnom prostoru zaista i nalazi zvučnik, dok lijevi stoji i nema funkciju, barem ne u tom smislu. Opet, zvuk je relativno dobar i glasan, ali bi svakako bilo korektno popuniti i drugu prazninu sa još jednim takvim. Ako je već trošak i ne uklapa se u taj cjenovni rang, onda bi bilo fer prema potrošačima da se taj prostora zatvori čime bi se jasno dalo do znanja da Xiaomi Mi Max reproducira glazbu kroz jedan zvučnik.

Dual SIM ili SIM + MicroSD

Davno sam počeo koristiti dvije SIM kartice i već mi je postalo potreba. Uvijek gledam Dual SIM modele, pa sam i svoj Xiaomi tako konfigurirao. Prostora za pohranu imam dovoljno (32GB), a često putujem u Hrvatsku i dobro mi dođe još jedan broj. Koristima ga za surfanje internetom.
Tu me dočekalo neugodno iznenađenje. Još nisam dokučio pravi problem, ali ću ukratko napisati na što mislim.
Dakle, koristim istu karticu i broj koju sam imao u prijašnjim uređajima. Uvijek nadoplatim bon i uključim za 10KN neograničen dnevni internet. Kada sam to ponovio na Xiaomiju iz nekog razloga sam imao užasno sporu konekciju. Baš sporu, a ne ono da malo sačekam dok se stranica ne otvori. Konekcija je tako loša da mi browser često javlja Connection timed out. Nakon osvježavanja, sporim korakom stranica se ipak učita. Pokušavao sam neke trikove što sam pronašao na internetu, ali bezuspješno. Lokacije sa kojih sam surfao su iste kao i sa prethodnim mobitelima, zbog čega krivnju stavljam na Xiaomi. Možda su na SIM2 slotu stavili neku slabiju tehnologiju za internet, ne znam, i nisam pokušava zamijeniti mjesta karticama. To mi nije prihvatljivo rješenje, pa ću vremenom valjda dokučiti do čega je. Ako budem, svakako ću ovdje javiti, problem ili moguće rješenje problemu.
Što se tiče poruka, pozivanja sa dvije kartice i signala - tu je sve OK. Jako sam zadovoljan kako je MIUI softverski riješio prebacivanje sa jedne kartice na drugu, slanje SMS-a i odabir sa koje kartice se šalje. Inače, MIUI je posebna priča pa ću jednom prilikom detaljno da opišem kineski pristup Androidu.
Neka ovi redovi budi kraj ovog dugačkog teksta. Ako budete imali pitanja slobodno ostavite komentar, rado ću odgovoriti. Neke stvari sam preskočio, namjerno jer znam i sam da višak teksta umori čovjeka. Da bi lagodnije čitali, skratio sam ga, a sva dodatna pitanja možemo rješavati putem komentara.
Za kraj, kada sve sumiram, Xiaomi Mi Max je pun pogodak i pravi phablet za one koji vole velike uređaje. Cijena mu nije bezobrazno visoka, hardver je na razini kao i dizajn telefona. U par riječi da naglasim negativne stvari: jako klizak (trebat će te maskicu, dugo punjenje baterije (3 sata), SIM2 internet konekcija (jako spora ili nikakva). Ovo su dječje bolesti po meni, i svaki od trenutnih modela, bilo da je riječ o skupljem ili jeftinijem uređaju ima svojih nedostataka. Važno je pronaći za sebe model kojem možete oprostiti neke mane. Meni je Mi Max jako dobar.
Sve ostalo ide u korist ovom modelu: veličina zaslona sa dobrom rezolucijom i zaštitom staklene površine, trajnost baterije, jak procesor sa dovoljno RAM-a, prilično dostatan prostor za pohranu podataka. Kamera je na zavidnoj razini, barem kada pričamo o kineskim modelima.
Xiaomi Mi Max je poslovnjak koji će obaviti sve zadaće. Ne uzimajte ovaj model za selfije ili zabavu jer on to nije. Velik je prije svega, a kompletom alata koje ima u sebi se lako svrsta u kategoriju poslovnih smartphone uređaja.

Nema komentara:
Write comments